Άμεση αποπεράτωση έργων ασφαλείας στο οδικό δίκτυο Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας

Άμεση αποπεράτωση έργων ασφαλείας στο οδικό δίκτυο Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας

Αρ. Πρωτ. 3536/26.08.09

Προς Υπουργό

ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

Η βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου σε όλη την χώρα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής της Κυβέρνησης και έχει επιδείξει ιδιαίτερη υπευθυνότητα με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, αλλά και άλλων επαρχιακών οδικών δικτύων με τα κατάλληλα έργα υποδομής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το οδικό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης με την Χαλκιδική. Ο σχεδιασμός του έργου διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών - Ποτίδαιας ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και προβλέπεται η δημιουργία κλειστού αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση κίνησης, στα πλαίσια χάραξης του έργου που αφορά το οδικό δίκτυο από τη Σωζόπολη έως τα Μουδανιά με συνολικό προϋπολογισμό έργου 25 εκατ. Ευρώ.

Ωστόσο, έχει ολοκληρωθεί μόνο το κομμάτι των έργων μέχρι τα Μουδανιά τόσο με διαπλάτυνση του οδικού άξονα όσο και με την τοποθέτηση στηθαίου, ενώ στο κομμάτι Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες, καθώς εκκρεμούν υποθέσεις απαλλοτριώσεων, αλλά και προσφυγές των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστού οδικού άξονα.

Η απουσία έργων βελτίωσης του οδικού δικτύου έκτασης μόλις 7 χιλιομέτρων, μας φέρνει ωστόσο αντιμέτωπους με τον τραγικό απολογισμών των θυμάτων που σημειώνονται στο εν λόγω σημείο. Ενδεικτικό της επικινδυνότητας του δρόμου είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής φέτος μέχρι τις αρχές Ιουνίου και πριν καλά καλά ξεκινήσει η τουριστική-καλοκαιρινή περίοδος 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας.

Τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας Νέων Μουδανιών είναι τραγικά, ενώ η απουσία στηθαίου αποτελεί σύμφωνα με την Τροχαία Νέων Μουδανιών βασική αιτία του προβλήματος, καθώς σημειώνονται πολλές αναστροφές σε σημεία του δρόμου χωρίς ορατότητα. Επιπλέον, η στενότητα του δρόμου, με μία λωρίδα σε κάθε κατεύθυνση κίνησης καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες τις προσπεράσεις, ενώ ο δρόμος δεν έχει τις προδιαγραφές για να απορροφήσει την αυξημένη κίνηση των οχημάτων προς την Χαλκιδική κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 ­- Για ποιους λόγους έχουν καθυστερήσει τέσσερα χρόνια οι εργασίες διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας και τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να κλείσουν άμεσα εάν είναι δυνατόν οι εκκρεμότητες με τις δικαστικές υποθέσεις που έχουν φτάσει μέχρι στο ΣΤΕ;

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων για τη διαπλάτυνση και βελτίωση του οδικού δικτύου Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας;